Caso #7

Carilles de Composite en Pacient Periodontal

Introducció

La preocupació per l’estètica dental és un motiu freqüent de consulta a la clínica dental. En aquest cas clínic, presentem a una pacient de 59 anys que va acudir a la nostra clínica dental buscant una solució per millorar la seva imatge dental en pocs dies.

La pacient presentava periodontitis crònica moderada controlada, caracteritzada per la pèrdua d’os i retracció de genives.

Tot i la seva consciència sobre la malaltia, manteniments periodontals regulars i una excel·lent higiene bucal, es sentia insegura a causa de l’exposició de les arrels de les seves dents.

Exploració inicial

La pacient havia estat sota tractament periodontal durant un període considerable i mantenia una higiene bucal impecable. No obstant això, la periodontitis havia causat pèrdua d’os i recessió de genives, la qual cosa afectava l’estètica del seu somriure i la feia sentir incòmoda.

L’exposició de les arrels dentals a causa de la retracció de genives era la principal preocupació estètica.

Tractament

Es va proposar un tractament de carilles de composite dividit en dues sessions: l’arcada superior en una cita i la inferior en una altra. Aquest enfocament no invasiu permetria conservar completament el teixit dental existent, sense causar dolor.

Procés d’Aplicació de Carilles de Composite:

Sessió 1 – Arcada Superior:

A la primera sessió, es van realitzar carilles de composite per a les dents superiors. L’avantatge del composite és que permet preservar el teixit dental existent. El procés va implicar agregar capes de composite de diferents tons per a aconseguir un aspecte natural i durador, mentre s’ocultaven les imperfeccions resultants de la retracció de les genives.

Sessió 2 – Arcada Inferior:

A la segona sessió, es va aplicar el mateix enfocament a l’arc inferior, assegurant que la simetria i l’estètica es mantinguessin en tots dos arcs dentals. Aquest procés va ser igual de minuciós i respectuós amb la salut bucal de la pacient.

A més de les carilles de composite, es va abordar el problema d’una corona dental antiga en el caní. La pacient es queixava que es veia un marge gris en aquesta corona, la qual cosa afectava negativament el seu somriure.

Per a resoldre això, es va reemplaçar la corona antiga per una nova de ceràmica sense metall en tres visites curtes. Aquesta nova corona no només va millorar l’estètica del somriure, sinó que també va proporcionar una solució més duradora i natural.

Conclusions

En aquest cas, les carilles de composite es van presentar com una solució eficaç per a una pacient amb periodontitis crònica moderada controlada que desitjava millorar l’estètica del seu somriure.

L’enfocament no invasiu, combinat amb una planificació acurada i la selecció adequada de materials, va proporcionar resultats estètics satisfactoris.

El tractament va demostrar que, fins i tot en casos de malaltia periodontal, és possible aconseguir una transformació positiva i un somriure radiant.

Cas realitzat per: Dra. Mariona Gamell
 
Obrir xat
Clínica dental Vilabiosca
Hola! Podem ajudar-te amb alguna cosa?