Cas #5

Rehabilitació Estètica amb Carilles Dentals després d'Ortodòncia

Introducció

En aquest cas clínic, presentem la història d’una pacient de 40 anys que va acudir a la nostra clínica dental amb la preocupació de tenir els incisius centrals curts i desitjant posar-se carilles.

No obstant, en analitzar el seu cas a través de fotografies i un examen clínic detallat, vam descobrir que l’erosió en els incisius es devia al tipus d’oclusió o encaixament dels seus maxil·lars.

Vam explicar a la pacient que, si col·locàvem carilles en la seva situació actual, corria el risc de trencar-les a causa de la forma en què tancava la boca. A més, tampoc podríem allargar els incisius com ella desitjava.

Per tant, vam decidir planificar un tractament que impliqués una ortodòncia prèvia per corregir l’oclusió i crear espai per a la posterior rehabilitació estètica amb carilles.

Desenvolupament del cas

Anàlisi del cas

Vam realitzar un anàlisi exhaustiu de les fotografies i registres de la pacient, la qual cosa ens va permetre identificar l'erosió en els incisius i comprendre la causa subjacent relacionada amb l'oclusió o encaixament dels maxil·lars.

Explicació a la pacient

Vam comunicar a la pacient la importància d'abordar la base del problema, és a dir, corregir l'oclusió mitjançant un tractament d'ortodòncia.

Vam explicar que, si s'havien erosionat les seves pròpies dents al llarg del temps, les carilles col·locades sense corregir l'oclusió podrien trencar-se fàcilment i no complirien les seves expectatives d'allargament estètic.

Planificació de l'ortodòncia

Vam decidir dur a terme un tractament d'ortodòncia amb brackets metal·lics durant un període de dos anys. Encara que aparentment semblava un cas senzill, el major repte residia en aconseguir moure els molars i assegurar un adequat engranatge dental.

Quan es van instruir els incisius superiors, a més de guanyar espai per a les carilles, vam millorar la forma de la geniva per que quedés segons els cànons estètics establerts: marge genival dels incisius centrals a la mateixa alçada dels canins i incisius laterals 1 mm més baixos.

Posicionament dental i Blanquejament post-ortodòncia

A mesura que les dents s'anaven posicionant correctament, vam crear l'espai necessari per a la posterior rehabilitació estètica amb carilles en els quatre incisius que presentaven erosió. El material seleccionat va ser la ceràmica, degut a la seva estètica superior i la seva durabilitat a llarg termini.

Quan vam acabar l'ortodòncia, vam confeccionar unes fundes a mida per començar amb el blanquejament dental a casa, que ens ajuda a evitar possibles problemes relacionats amb la sensibilitat dental. Es tracta d'un tractament progressiu on la pacient pot triar el resultat final, que perdura més en el temps.

Abans del blanquejament dental
Després del blanquejament dental

Carilles de ceràmica

Vam dividir el procés de rehabilitació estètica en 2 visites:

A la 1a visita, es va realitzar una exploració i es van prendre fotografies per crear un encerat digital. Això ens va permetre mostrar a la pacient com es veurien els resultats finals abans de procedir amb el tractament.

A la 2a visita, vam dur a terme el cimentatge de les carilles i vam realitzar una exploració final per confeccionar una placa de descàrrega per protegir les seves dents durant la nit.

Erosió dental inicial
1ª visita
2ª visita

Resultats

Conclusions

En aquest cas clínic, vam abordar amb èxit la preocupació estètica de la pacient mitjançant un enfocament multidisciplinari que va implicar ortodòncia i rehabilitació amb carilles dentals.

Al corregir primer l’oclusió i després realitzar les carilles, vam aconseguir oferir a la pacient resultats estètics satisfactoris i duradors.

La planificació cuidadosa i la comunicació efectiva amb la pacient van ser fonamentals per assegurar que entengués el procés i les limitacions associades al seu cas.

Cas realitzat per: Dra. Mariona Gamell i Dra. Georgina Leira

Obrir xat
Clínica dental Vilabiosca
Hola! Podem ajudar-te amb alguna cosa?